Copii și juniori ACC. Istoric.

Primul deceniu. 1998-2008.

Alpin Club Carpatic are o îndelungată tradiție în ceea ce privește descoperirea și formarea tinerilor cățărători. În 1998, sub coordonarea marelui sportiv Ionel Ene, s-au pus bazele înființării primei echipe de copii și juniori. Rezultatele muncii lui  Ene s-au văzut atât la începutul anilor 2000, cât mai cu seamă ulterior, când, din rândurile sportivilor pregătiți de el în cadrul echipei „Extrem”, s-au afirmat foști și actuali campioni, lideri ai generațiilor actuale (Claudiu Miu, Dan Ungureanu și Marian Bucneru). Pe lângă aceștia, în cadrul acestei echipe, s-au format și alți cățărători și alpiniști recunoscuți precum Flavius Lupu, Bogdan Bocăneală, Daniel Burcea, Radu Vârlan, Marian Cobârlie și alții.

Povestea lui Cristian şi Darius Râpă, doi fraţi cu un palmares de invidiat la escaladă, a început cu câțiva ani în urmă, cuprinde ani de antrenamente și rezultate de top în categoria lor, și va continua cu altă multă munca și obiective serioase.

Despre Cristi, un articol cuprinzător a fost scris de către Ancuța Iosif, redactor lead.ro. Poate fi citit aici.

2008-2013. Cea mai prolifică perioadă a ACC

Prima echipă de copii a Alpin Club Carpatic a fost construită în jurul fenomenalei Antonia Trifu, pregătită de Bogdan Dudău, Andrei Mosloc și Marian Bucneru. Și, dacă prima echipa a fost una preponderent masculină, aceasta a fost una alcătuită numai din fete. Pe lângă Antonia, din echipă mai făceau parte Bianca Zaharia, Ana-Maria Zaharia și Arina Trifu.

Echipa Alpin Club Carpatic Imst 2008
2008 – Imst (Austria), de la stânga la dreapta: Andrei Mosloc, Arina Trifu, Antonia Trifu, Bianca Zaharia, Bogdan Dudău

Marele succes al echipei a fost înregistrat în 2008 la redutabilul Turneu Internațional de la Petzen (Austria) când, în clasamentul final al întrecerii, România a avut 3 sportive în primele 8 clasate (Antonia ocupând locul 2).

Performanțele cele mai mari, mai spectaculoase și momentan neegalate i-au aparținut Antoniei. Câștigarea în 2008 a Turneului de Escaladă de la Imst (Austria) – cel mai vechi și mai puternic concurs european de copii – precum și cucerirea titlului de campioană națională de senioare (la numai 11 ani) au încununat un sezon excepțional al talentatei noastre sportive.

Astăzi, ACC are o echipă mixtă de cățărători care au strâns deja zeci de medalii în întrecerile internaționale la care au luat parte. Aceștia au reușit performanța de a ocupa în perioada 2011 – 2012 podiumurile tuturor concursurilor la care au luat parte. Astfel se face că, la ora actuală, România are în palmares câștigarea fiecăruia din marile turnee europene de escaladă.

Calin Enache escalada Petzen
2011 – Petzen (Austria): Călin Enache, loc 1 în Marele Turneu de Escaladă

În 2011, Călin Enache a câștigat în premieră Turneul Internațional de la Petzen (Austria).

Cristi Rapa grand slam escalada Imst
Cristi Râpă, locul 1 la Grand Slam Imst, 2013

În 2012, Cristian Râpă a câștigat în premieră Turneul International de la ARCO (Italia). Evoluția sa constant bună la toate cele 3 probe (escaladă, bouldering și viteză), dar mai cu seamă cea de la escaladă, unde a și câștigat, a entuziasmat publicul și oficialii. Alături de Cristi, clasări foarte bune au obținut și colegii săi de club: Călin Enache, locul 4, la categoria 10-11 ani, băieți, și Adelaida Trifu, locul 4, la categoria 8-9 ani, fete.

În 2013, tot Cristi Râpă este cel ce a adus României o nouă medalie la un grand slam de escaladă, câștigând locul 1 la marele concurs de la Imst.