Aur pentru România la Grand Slam Petzen

Aur pentru Romania Petzen 2016

Cristian Râpă, 13 ani, component al clubului sportiv Alpin Club Carpatic din București, a câștigat, ieri, 10 iulie, medalia de aur pentru România la categoria 12-13 ani în cel mai mare concurs european de escaladă pentru copii, desfășurat weekend-ul trecut la Petzen, Austria. Acest trofeu completează victoriile din anii trecuți, de la Arco, Italia (2012) și Imst, Austria (2013), precum și multe altele „mai mici”, regionale (Bulgaria, Serbia și Macedonia). Cristi a devenit, astfel, singurul sportiv român care să obțină aurul la cele mai mari 3 concursuri de escaladă pentru copii și juniori din Europa.

Sportivul ACC a reușit să se califice în toate cele 3 finale ale concursului, la probele de viteză, dificultate și bouldering, de pe poziția 1. Din pricina unei greșeli în finala de la viteză, Cristi a căzut în traseu, pierzând aurul. În cea de dificultate, prudența l-a făcut ca, la ambele ascensiuni din calificări, să depășească timpul alocat la diferență de doar câteva prize de finalul traseelor. Nefiind singurul sportiv care să parcurgă integral traseul de finală, avantajul din calificări s-a dovedit a fi decisiv. În ultima zi a concursului, în finala probei de bouldering, Cristi a condus detașat până aproape de sfârșit. Egalat spre final la numărul de blocuri parcurse de un austriac, Râpă a câștigat în cele din urmă aur pentru România, la distanță de o încercare.

„A fost cea mai frumoasă victorie a mea din toate câte am avut, pentru că mi-a cântat imnul”, a spus Cristi cu ochii în lacrimi.

Tibi Țintea – micul Prâslea cel Voinic

Tibi Țintea, Petzen 2016
Tibi Tintea Petzen 2016

Și dacă Petzen-ul a fost pentru Cristi poate ultima competiție internațională importantă, pentru T
iberiu Țintea (9 ani), Petzen-ul de anul acesta a însemnat participarea la primul său concurs de grand slam din “carieră”.
A fost un debut bun, locul 7 ocupat în final în clasamentul general fiind peste așteptările noastre.
Tibi a urcat în clasament cu fiecare traseu și probă din concurs, fiind nu de puține ori foarte aproape de unele izbânzi care l-ar fi propulsat serios în clasament. Remarcabilă și emblematică pentru participarea sa rămâne ascensiunea din finala probei de dificultate, probă pe care a încheiat-o pe locul 5.

Felicitări lui Tibi pentru mobilizare, evoluție și modul în care și-a gestionat emoțiile inerente la un asemenea mare concurs!

Darius Râpă și Ariana Dudău, fără coroniță

Darius Rapa, Petzen escalada
Darius Râpă, Petzen 2016

Cam aici se încheie lista noastră cu premianți. În clasamentul general, Darius a terminat pe locul 6 din 30 concurenți, iar Ariana pe locul 10 din 31 competitori. Darius se poate consola cu faptul că în finala probei de escaladă s-a clasat pe locul 2 și s-a întors totuși acasă cu o medalie. Ariana iși poate găsi scuze că, dacă nu i-ar fi alunecat piciorul chiar la începutul primului traseu de calificări de la escaladă, ar fi putut… Din pacate, toate acești “dacă” nu ne consolează decât într-o foarte mică măsură atât pe noi, antrenorii, cât și pe ei, sportivii.

Ne întoarcem din Austria cu speranța că, după 2 saptămâni binemeritate de pauză, ne vom relua antrenamentele și, la începutul lunii septembrie, vom avea banii de deplasare și puterea de a urca din nou pe podiumul marelui concurs de la Arco (Italia).

B. Dudău

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.